Scieki piwowarskie
Ścieki piwowarskie zawierają drożdże oraz więcej cukrów niż ścieki miejskie, wskutek czego skłonne są do fermentacji kwaśnych. BZTs jest znaczne i wynosi 300 400 mg O2/1. Ścieki z przetwórni owocowych i warzywnych są trudne do ogólnego scharakteryzowania, ponieważ tego rodzaju fabryki przerabiają różne owoce i warzywa i pracują sezonowo. Są to brudne wody . spławiakowo-płuczkowe, z mycia aparatury, naczyń, zbiorników i podłóg oraz wody ż chłodzenia. Niekiedy do ścieków dostają się odrzucone zepsute owoce i warzywa, wytłoki i soki z owoców oraz warzyw. Zawartość zawiesin wynosi od 30 (szparagi) do 2200 (buraki czerwone) g/m3, a BZTs – od 100 do 5480 mg 02/l( przy czym z przerobu tych samych warzyw, uzyskuje się ścieki o skrajnych wartościach. Objętość ścieków wynosi 3-8 m3 na 1 t przerabianego surowca. Ogólna ilość ścieków w 1959 r. wynosiła około 8 000 000 m. Ścieki z drożdżowni (przerób melasy) należą do wyjątkowo skoncentrowanych i zawierają około 1500 g K20 oraz 500 g N ogólnego Vi 1 m. Dlatego ścieki te przed oczyszczeniem należy rozcieńczać, względnie mieszać ze ściekami bytowo-gospodarczymi. [przypisy: meble do pokoju młodzieżowego, białe meble do sypialni, meble kawiarniane ]