Aranżacja wnętrz
Architektura nowoczesnych wnetrz

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Dla wewnętrznych robót w gospodarstwie wykorzystywany jest najczęściej zaprzęg jednokonny. Nośność takiego zaprzęgu waha się najczęściej w granicach od 400 do 500 kg przy szybkości przewożenia równej 1,0-1,9 misek. Siła pociągowa średniego konia roboczego wynosi 50 do 55 kg. Wozy konne mogą być jedno- lub parokonne. Najbardziej są rozpowszechnione uniwersalne, jednokonne wozy OCh-l i OCh-2 oraz parokonny wóz PCh-2 . Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Na wóz parokonny OCh-2 można założyć drabiny, skrzynie; można również rozsunąć go dla przewożenia długich ładunków. Jego półwozie przednie (przodek) posiada dwie śnice, do których przymocowany jest zawiasowo dyszel i hak zaprzęgowy dla przyczepienia wagi z orczykami. Do tylnych końców śnic jest umocowana poprzeczna belka drewniana, dzięki której osiąga się usztywnienie przedniego półwozia. Podstawowe dane dotyczące paro- konnego wozu PCh-2 . Obsługa wozu konnego polega na codziennym smarowaniu tulei kół oraz na okresowym przeglądzie i ewentualnym dokręcaniu wszystkich śrub. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Spadek (pochylenie) drogi na poszczególnych odcinkach nie może przekraczać dziesięciu tysięcznych ,nie więcej niż 1 m na 100 m drogi. W miejscach rozgałęzienia toru ustawia się dwu- lub trzykierunkowe zwrotnice, a w miejscach krzyżowania się torów – obrotowe tarcze przestawne. Zwrotnice mogą być proste lub ramowe. Ramowe zwrotnice posiadają odcinki szyn nie proste (jak poprzednie), lecz lekko wygięte, co umożliwia łagodne przejście kół wagonu z jednego toru na drugi. Obrotowe tarcze przestawne są stosowane najczęściej wewnątrz pomieszczeń, gdzie ze względu na brak miejsca trudno jest umieścić zwrotnice. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Podpory o kształcie bramowym n mają lepszą statyczność, wymagają jednak dla wykonania większych ilości materiału drzewnego. Górna poprzeczka łączy się wpustowo ze słupami i jest przymocowana do nich żelaznymi klamrami, Przeciętna średnica słupów wynosi 150 mm, a szerokość ich rozstawienia – przynajmniej 1,5 m. Szyna może być zrobiona z płaskownika żelaznego o wymiarach 10 X 5U mm lub z żelaznego kątownika o wymiarach 30 X 30 X 5 mm lub 35 X 35 X 6 mm. Szyna z kątowników złożona jest z dwóch kątowników zwróconych ramionami w górę lub w dół. Szyny buduje się nieraz z prostokątnych belek drewnianych o grubości 120-160 mm, okutych żelaznym płaskownikiem o wymiarach 2,5 X 20 mm w miejscu toczenia się kół. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

NAZIEMNE WĄSKOTOROWE KOLEJKI Naziemne wąskotorowe kolejki są stosowane bardzo często w produkcyjnych gospodarstwach rolnych. Mają one dużą wydajność, mogą być stosowane na zewnątrz jak również i wewnątrz pomieszczeń, są proste w eksploatacji, a przy większych ładunkach łatwo jest zastosować do nich konną siłę pociągową. Ujemną ich stroną w porównaniu do kolejki wiszącej jest konieczność częstego oczyszczania torów, zwłaszcza podczas opadów śnieżnych. Wagoniki (wózki) są mniej wygodne do ładowania i wyładowania, co jest- powodem częstego zgrupowania się większej liczby wózków w jednym miejscu. Wąskotorowe kolejki posiadają szerokość toru 600, 750 i rzadko 1000 mm. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Przy ręcznym przetaczaniu (przewożeniu) człowiek może ciągnąć tylko jeden załadowany wózek; jeśli stan szyny i wózków nośnych jest dobry, to opór przetaczania wózka naładowanego do 500 kg nie przekracza 12: do 15 kg przy szybkości 1,2-1,5 mjsek, W gospodarstwach o większym potoku ładunkowym kolejka wisząca Jest często zelektryfikowana. W tym celu wzdłuż konstrukcji noszącej szynę, na wspornikach podpór jest zawieszony na izolatorach miedziany lub aluminiowy przewód, przez który płynie prąd elektryczny. Na szynie jest zawieszony wózek elektryczny z kabiną dla kierowcy. Silnik elektryczny o sile 3 kW jest zasilany prądem elektrycznym, który przechodzi przez pałąki. Wózek elektryczny może ciągnąć jednocześnie 5-8 naładowanych wózków rozwijając szybkość 6-8 km/godz. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Szyny są wykonane z żelaza o specjalnym profilu. Maj ą one różny przekrój i wysokość od 50-80 mm. Poszczególne odcinki szyn są łączone ze sobą śrubami za pomocą żelaznych nakładek. Pomiędzy końcami szyn pozostawia się odstęp, co umożliwia swobodne wydłużanie się szyny nagrzanej promieniami słonecznymi podczas lata, Oprócz wyżej omówionych szerokie zastosowanie znalazły szyny robione z kątowników i płaskowników żelaznych w połączeniu z długimi drewnianymi belkami. Cztery odmiany takich szyn. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Ścieki poprodukcyjne zawierają głównie zanieczyszczenia organiczne, nie organiczne lub jedne i drugie (mieszane). Do ścieków zawierających głównie zanieczyszczenia organiczne zaliczamy ścieki z zakładów przemysłu spożywczego, wytwórni kleju kostnego i zakładów utylizacyjnych, z roszarni lnu i konopi. Najkorzystniej jest je oczyszczać w połączeniu z rolniczym lub leśnym wykorzystaniem . Ścieki z cukrowni i zakładów przerabiających Ziemniakii należy wstępnie oczyszczać w celu zmniejszenia ilości zawiesiny, a w szczególności mineralnych ziarn gleby. Koncentracja ścieków zależy od stosowanej w danym zakładzie rodzaju technologii (np. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Ścieki z zakładów mleczrskich ulegają rozkładowi w stosunkowo krótkim czasie. W przypadku niedostatecznego rozcieńczenia ze względu na wysokie BZTs i łatwe zakwaszenie a tym samym znaczną zawartość kwasów organicznych mogą być szkodliwe dla mikroflory i mikrofauny złóż zraszanych oraz roślin nawodnianych. Dlatego bardziej skoncentrowane ścieki z, mleczarni powinny być wykorzystywane jako pasza dla inwentarza, a to ze względu na zawartość cennych składników, m. in. cukru w serwatce. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
July 20th, 2019

Charles Holland, dyrektor brytyjskiej firmy FAT Architecture (patrz ich propozycja łazienki do Londynu) prowadzi Fantastic Journal, interesujący blog, na którym ostatnio opublikował list otwarty do nas, inni architekci: Proszę przestać wchodzić na konkursy projektowe.
To czysta szaleństwo.
Oto dlaczego: 1.
To ogromnie marnuje twój czas i zasoby.
Czy potrafisz wymyślić inną, porównywalną branżę, lub, co ważniejsze, zawód, który poświęca tyle czasu i pieniędzy na licytację za pracę. Read the rest of this entry »

Comments Off

« Previous Entries