Aranżacja wnętrz
Architektura nowoczesnych wnetrz

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
September 23rd, 2018

Dla wewnętrznych robót w gospodarstwie wykorzystywany jest najczęściej zaprzęg jednokonny. Nośność takiego zaprzęgu waha się najczęściej w granicach od 400 do 500 kg przy szybkości przewożenia równej 1,0-1,9 misek. Siła pociągowa średniego konia roboczego wynosi 50 do 55 kg. Wozy konne mogą być jedno- lub parokonne. Najbardziej są rozpowszechnione uniwersalne, jednokonne wozy OCh-l i OCh-2 oraz parokonny wóz PCh-2 . Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
September 23rd, 2018

Na wóz parokonny OCh-2 można założyć drabiny, skrzynie; można również rozsunąć go dla przewożenia długich ładunków. Jego półwozie przednie (przodek) posiada dwie śnice, do których przymocowany jest zawiasowo dyszel i hak zaprzęgowy dla przyczepienia wagi z orczykami. Do tylnych końców śnic jest umocowana poprzeczna belka drewniana, dzięki której osiąga się usztywnienie przedniego półwozia. Podstawowe dane dotyczące paro- konnego wozu PCh-2 . Obsługa wozu konnego polega na codziennym smarowaniu tulei kół oraz na okresowym przeglądzie i ewentualnym dokręcaniu wszystkich śrub. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
September 23rd, 2018

Spadek (pochylenie) drogi na poszczególnych odcinkach nie może przekraczać dziesięciu tysięcznych ,nie więcej niż 1 m na 100 m drogi. W miejscach rozgałęzienia toru ustawia się dwu- lub trzykierunkowe zwrotnice, a w miejscach krzyżowania się torów – obrotowe tarcze przestawne. Zwrotnice mogą być proste lub ramowe. Ramowe zwrotnice posiadają odcinki szyn nie proste (jak poprzednie), lecz lekko wygięte, co umożliwia łagodne przejście kół wagonu z jednego toru na drugi. Obrotowe tarcze przestawne są stosowane najczęściej wewnątrz pomieszczeń, gdzie ze względu na brak miejsca trudno jest umieścić zwrotnice. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘ergonomia kuchni’

Sila pociagowa sredniego konia roboczego

Posted in Uncategorized  by admin
September 23rd, 2018

Podpory o kształcie bramowym n mają lepszą statyczność, wymagają jednak dla wykonania większych ilości materiału drzewnego. Górna poprzeczka łączy się wpustowo ze słupami i jest przymocowana do nich żelaznymi klamrami, Przeciętna średnica słupów wynosi 150 mm, a szerokość ich rozstawienia – przynajmniej 1,5 m. Szyna może być zrobiona z płaskownika żelaznego o wymiarach 10 X 5U mm lub z żelaznego kątownika o wymiarach 30 X 30 X 5 mm lub 35 X 35 X 6 mm. Szyna z kątowników złożona jest z dwóch kątowników zwróconych ramionami w górę lub w dół. Szyny buduje się nieraz z prostokątnych belek drewnianych o grubości 120-160 mm, okutych żelaznym płaskownikiem o wymiarach 2,5 X 20 mm w miejscu toczenia się kół. Read the rest of this entry »

Comments Off

« Previous Entries