Aranżacja wnętrz
Architektura nowoczesnych wnetrz

Po zmieleniu trzeba koniecznie usunac z kuchu zanieczyszczenia metalowe

Posted in Uncategorized  by admin
July 10th, 2016

Dobre parowanie zależy od jednorodności gatunku parowanej masy oraz od określonego rozmiękczenia jej cząsteczek. Parowane okopowe należy ugniatać w stanie gorącym. Wielkość nie . rozgniecionych cząstek nie Powinna przewyższać 10 mm. Paszę objętościową tnie się na kawałki długości 20 – 35 mm dla bydła i 8 – 20 mm dla koni. Tak pociętą sieczkę zaparza się wrzątkiem lub parą i miesza się z paszą treściwą. Zaparzanie polega na rozmiękczeniu włókien słomy, co osiąga się przez parzenie jej w ciągu 2 – 3 godzin. Stosując paszę objętościową dla żywienia świń suszy się sieczkę (do 10-12% wilgotności), następnie miele się ją na mąkę i miesza z innym rodzajem paszy. W taki sam sposób przygotowuje się i świeżą trawę, jeżeli się chce otrzymać wysokowartościową paszę witaminową (mąkę z siana), szczególnie odpowiednią dla młodzieży i drobiu. Zboże na paszę musi być dobrze oczyszczone z kurzu, piasku, grudek ziemi oraz znajdujących się często metalowych zanieczyszczeń. Szczególnie te ostatnie są niebezpieczne dla życia zwierząt i stanowią poważną przeszkodę w stosowaniu mechanicznego przygotowania paszy, gdyż psują często maszyny używane do tego celu. Moczenie ziarna ma na celu rozmiękczenie twardej błonki wierzchniej, rozpuszczanie trujących związków, odgoryczenie i rozpęcznienie ziarna przed wprowadzeniem go do organów trawiennych zwierzęcia. Tłuczenie ziarna ułatwia przeżuwanie i zapewnia lepsze wykorzystanie paszy przez organizm. Zboże Powinno być tak zmielone, aby otrzymana masa zawierała możliwie mało drobnego pyłu mącznego, który trudno się miesza z wodą i śliną zwierzęcia, a w stanie suchym, nawet zmieszany z innymi składnikami paszy, dostaje się do dróg oddechowych, Przemiał dzieli się na 3 stopnie: gruby – z wymiarami grudek od 1,8 do 3 mm, średni – od 1,0 do 1,8 mm, drobny – od 0,2 do l mm. Dla świń najodpowiedniejszy jest przemiał drobny, a dla bydła. i drobiu średni i gruby. Ponieważ mielona pasza dobrze przechowuje się przez dłuższy okres czasu przy wilgotności zboża nie większej niż 1570 – można więc ją przygotowywać na zapas. Kuch dla bydła miele się na grudki 4 – 6 mm średnicy lub na mąkę dla świń. Po zmieleniu trzeba koniecznie usunąć z kuchu zanieczyszczenia metalowe. Przy podawaniu pokarmów płynnych, zmielony kuch moczy się bezpośrednio przed karmieniem. Jak widać z przytoczonych zasadniczych schematów przygotowania paszy, przebieg czynności z tym związanych obejmuje szereg dość różnorodnych zabiegów, z których najważniejsze są: oczyszczenie, płukanie, rozdrabnianie (cięcie, mielenie, moczenie), gotowanie i parowanie, suszenie, mieszanie i inne. Wszystkie te czynności wykonuje się specjalnymi maszynami do przygotowywania paszy. [patrz też: meble biurowe warszawa, meble na zamówienie Warszawa, meble kawiarniane]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)