Aranżacja wnętrz
Architektura nowoczesnych wnetrz

MECHANIZACJA I ELEKTRYFIKACJA PRZYGOTOWANIA

Posted in Uncategorized  by admin
February 18th, 2018

MECHANIZACJA I ELEKTRYFIKACJA PRZYGOTOWANIA PASZ TECHNOLOGIA PRZYGOTOWANIA PASZ Pasze zwierzęce dzielą się na następujące podstawowe grupy: 1. Pasza zielona – trawy na pastwiskach i koszone w stanie świeżym. 2. Pasze soczyste – okopowe, kiszonki itp. , 3. Pasze objętościowe: siano, słoma itp. 3. Pasze treściwe – pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego; do pierwszych należą: ziarno zbożowe oraz jego odpadki przemysłowe, jak otręby, zmiotki młynarskie, kuchy, melasa, pulpa gorzelniana, plewy, łupiny strączkowe, śruta i inne; do drugich należą mączki: mięsna, kostna, mięsno-kostna, rybna itp. 4. Pasza kombinowana – preparowana fabrycznie jest mieszanką różnych pasz treściwych, niekiedy z dodatkiem pasz objętościowych w stanie sypkim lub w postaci prasowanych brykietów. Wielokrotne badania doświadczalne, jak również praktyczne spostrzeżenia przodujących kołchozów i sowchozów, dowiodły, że największe osiągnięcia gospodarcze w hodowli uzyskuje się przez należyty dobór paszy. Zwierzęta niechętnie jedzą takie pasze, jak słoma, liche siano, twarde zboże. (które. stanowią poważną część składową karmy), jeżeli nie zostały one odpowiednio przygotowane do skarmienia. Przez odpowiednie przygotowanie karmy uzyskuje się poprawę smaku, ułatwia organizmowi przyswajanie składników pokarmowych, zmniejsza się ilość energii zużywanej przez zwierzę na rozgrywanie i żucie i często tym sposobem powiększa się pożywność paszy. Ponadto właściwe przygotowanie paszy daje możność wykorzystania odpadków gospodarczych i przemysłowych do celów hodowlanych i pozwala wprowadzić rozmaitość paszy w gospodarstwie. Każdy rodzaj paszy zależnie od swych właściwości oraz kondycji i wieku zwierząt, dla których jest przeznaczony, wymaga odrębnej metody przygotowania. Opracowanie tych metod obejmuje nauka – zootechnika, a szczegółowe zasady w tym zakresie są przedmiotem wykładów na specjalnych kursach . Ogólne zasady przygotowania pasz, jako schemat procesu technologicznego. Warianty przygotowania pasz soczystych odnoszą się do karmienia bydła, a wariant – do trzody chlewnej. Jedynie w wypadku, gdy skarmia się okopowiznę przemarzniętą lub nadgniłą, należy ją parować także dla bydła. Poszczególne czynności wykonywane w czasie przygotowania pasz soczystych należy dostosować do pewnych, określonych wymagań. Na przykład wszystkie okopowe powinny być dokładnie wypłukane,aż do zupełnego usunięcia z nich ziemi lub piasku. Należy je krajać w plasterki lub kostkę o wymiarach: grubość od 5 do 15 mm, szerokość od 10 do 50 mm, długość obojętna, przy czym zaleca się stosować dla trzody drobniejsze krajanie, a dla bydła grubsze. Chcąc uniknąć psucia się paszy trzeba krajać okopowiznę nie wcześniej niż na 2-3 godziny przed skarmianiem. Gotowanie ziemniaków powinno odbywać się w parze wodnej, za pomocą parowania w specjalnie do tego celu urządzonych parnikach, gdyż ziemniaki gotowane w wodzie tracą wiele części odżywczych, które w stanie rozpuszczonym uchodzą wraz z odlewaną wodą. [więcej w: meble biurowe warszawa, meble na zamówienie Warszawa, meble kawiarniane ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: meble biurowe warszawa meble kawiarniane meble na zamówienie Warszawa